رئیس پلیس فتای فراجا با بیان اینکه تهران بیشترین میزان جرائم سایبری کشور را به خود اختصاص داده است، گفت: بیشترین جرائم سایبری کشور هم کلاهبرداریهای اینترنتی است که در بستر خرید و فروشهای آنلاین رقم میخورد.
سردار وحید مجید در نشست خبری روز گذشته گفت: کلاهبرداریهای اینترنتی ۴۱ درصد از کل جرائم فضای مجازی را شامل میشود که عمدتاً در بستر خرید و فروشهای آنلاین اتفاق میافتد. برداشتهای اینترنتی غیرمجاز هم دومین چالش پلیس در حوزه جرائم سایبری است که در جریان آن، مجرمان با بهرهگیری از شگردهای متنوع به اطلاعات کاربران دسترسی پیدا و موجودی حساب آنها را برداشت میکنند. چالشهای بعدی پلیس در این حوزه هم دسترسی غیرمجاز به دادهها، هتک حیثیت کاربران و مزاحمتهای اینترنتی است.
وی همچنین گفت که بیشترین میزان جرائم سایبری کشور با ۱۵ درصد در تهران اتفاق میافتد و پس از آن، استانهای اصفهان و خراسان رضوی با ۹ درصد، فارس با ۸ درصد و خوزستان با ۵درصد در رتبههای بعدی قرار دارند.
رئیس پلیس فتا فراجا درباره امنیت سایبری کنکور هم گفت: از حدود یک ماه پیش از برگزاری کنکور با همکاری سازمان سنجش، تیمهای تخصصی پلیس فتا وارد عمل شدند و در این مدت ۴۰۰گروه، کانال و لینک در پیامرسانها و شبکههای اجتماعی تحت رصد قرار گرفتند و ۴۰ نفر از افرادی که با وعده فروش سؤالات کنکور اقدام به کلاهبرداری میکردند، دستگیر و ۷۹ نفر هم که در زمینه فروش ابزار تقلب و تجهیزات مخفی آزمون فعالیت داشتند، بازداشت شدند.
وی ادامه داد: بخش قابل توجهی از فعالیتهای این پلیس، به رصد مستمر و فعال تهدیدهای فضای سایبری اختصاص دارد. او در همین زمینه خاطرنشان کرد: طی یک سال اخیر، نزدیک به ۷۶هزار رصد در حوزههای حساس انجام شده که موضوعاتی مانند فروش غیرمجاز سلاح، جعل مدارک، فعالیت ادمینهای کلاهبردار و تحرکات اراذل و اوباش در بستر آنلاین را شامل میشود. این اقدامات منجر به بیش از ۲۰ هزار اقدام قضایی و عملیاتی شدهاند.
او همچنین با اشاره به اوجگیری فعالیتهای مجرمانه مجازی در زمانهای خاص از جمله بلایای طبیعی، مناسبتهای ملی، مذهبی و تجمعات عمومی گفت: یکی از شگردهای مجرمانه در این مقاطع، ایجاد صفحات جعلی برای جمعآوری کمک یا انتشار اخبار جعلی و شایعات نگرانکننده است که پلیس فتا همواره در مقابله با آنها فعال عمل کرده است.
سردار مجید همچنین به اقدامات تخصصی پلیس فتا در حوزه مقابله با جرائم سایبری پرداخت و اظهار کرد: در بخشهایی نظیر بانک مرکزی و سایر زیرساختهای حیاتی کشور نیز فعالیتهای هدفمند و فنی در حال انجام است. یکی از چالشهای جدی در این زمینه، ارسال پیامکهای حاوی لینکهای جعلی است؛ موضوعی که همچنان حدود ۷۰ درصد از کاربران هنگام مواجهه با آنها، متوجه ماهیت کلاهبرداری نمیشوند. در همین زمینه نشستهای تخصصی متعددی با شرکتهای خدماتدهنده پیامکی برگزار شده است تا نسبت به پیامکهای جعلی ارسال شده از طریق سامانههای آنها، مسئولیت حقوقی را بپذیرند. چنانچه محرز شود خسارتی به مردم وارد شده و منشأ پیامکها یکی از این شرکتها باشد با هماهنگی مراجع قضایی، ملزم به پرداخت خسارت خواهند شد. رئیس پلیس فتا با اشاره به راهکارهای پیشرو تصریح کرد: توسعه زیرساختهای فنی برای شناسایی و کنترل پیامکها، انجام دقیق فرایند احراز هویت فرستندگان و افزایش بازدارندگیهای قانونی از جمله مواردی است که میتواند سطح امنیت سایبری در کشور را بهطور محسوسی ارتقا دهد.